Sevi Kaya Gültay Mimar
2010 yılında; İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Annesi ve babası eczacı olduğu için eczanelerde büyüdü fakat farklı bir meslek dalı seçti. 2011 – 2012 yılları arasında, önce gönüllü sonra da ilk çalışanı olarak, çevreci bir kooperatif olan ÇEKOOP’ta Yönetim Kurulu Asistanlığı yaptı. Serbest olarak, satış odaklı mimari tasarım destekli eczane tasarımları yaptı. Tez konusu; ‘Perakende Noktalarında Mimari Teşhir Teknikleri’ idi. Bunun yanında ofis, restoran, konut projelendirme ve uygulamalarına imza atmıştır. 2012 yılında Tutku Münip Gültay ile kurduğu Zeytin İç Mimarlık tasarım ofisinde yöneticilik yapmaktadır.
Tutku Münip Gültay İç Mimar
2003 yılında, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Annesi eczacı, babası kimya mühendisi olan Tutku, çeşitli tasarım ve iç mimarlık ofislerinde aktif olarak görev aldı. 2009 – 2012 yılları arasında, EDAK Ecza Kooperatifinde çalıştı. Bu süreçte 100’e yakın eczaneye proje hizmeti verdi, bunun yanında serbest olarak eczane ve perakende noktaları uygulamaları yaptı, perakende noktaları için kurumsal kimlik çalışmaları ve uygulamalar yaptı. Serbest olarak yaptığı tasarım ve uygulama çalışmaları arasında; eğlence mekânları, restoranlar, ofisler ve konutlar yer almaktadır.
* Zeytin İç Mimarlık Ofisi; Satış Destekli Mimari Tasarım konusunda uzmandır.
Satış Destekli Mimari Tasarım Nedir?
En temel ve kısa tanımı; ürünü ön plana çıkaran mimari tasarım anlayışıdır. Doğru ürünün, doğru tüketiciye ulaşmasını sağlar. Bu anlayış; ürün özellikleri, satış lokasyonu, tüketici portföyü gibi dış etkenler kadar, ürünün konumlandırılması, aydınlatılması, tanzim ve teşhir* edildiği mobilyanın detayı gibi birçok iç etkenin bir arada olduğu bir denklemdir.
Zeytin tasarımlarımızda, öncelikli olarak ürünlerin kategori yerleşimlerini yaparak kendi içlerinde satışı desteklemelerini sağlıyoruz daha sonra ise dönemsel olarak parlatmak istenilen ürünlerin belirli metotlarla daha da dikkat çekmesini sağlıyoruz veya belirli teşhir metoduyla satışının arttığı kanıtlanmış ürünlerin tanzim ve teşhirini düzenliyoruz. Kısacası size maaşsız, gizli bir personel hediye etmiş oluyoruz. Daha birçok kriteri olan bu tasarım dalı iyi analiz yapabilmeyi ve dinamik kalmak için sürekli değişmeyi gerektiriyor.
*Tanzim Teşhir (Merchandising) Nedir?
Satış destekli mimari tasarımın en önemli bileşenlerinden biri olan tanzim teşhir; son tüketiciye yönelik yapılan ve satışı artırmayı amaçlayan ürün sergileme yöntemlerinin bütünüdür. Satışın nasıl ve neden yapıldığı araştırıldıktan sonra ortaya çıkan verilere dayanılarak kurgulanmış olan bu teknik, satış oyununda son tüketicinin düşünce ve davranışlarını yönlendirerek anlık satın almayı artırmayı hedefler.